Geld en haar effect op de mens

donderdag 20 oktober 2011 op 15:42


'Geld is enig object dat binnen een gegeven sociaal-economische context algemeen wordt aanvaard als betaling voor goederen en diensten en de terugbetaling van schulden', aldus Wikipedia. Geld is dus van groot belang en een wereld zonder geld is onvoorstelbaar, maar laten we vooral niet vergeten dat geld simpelweg bomen omgezet in bewerkt papier zijn. Tijd om veel mensen weer met beide beentjes op de grond te zetten.


Ik onderschat geld heus niet, het is per slot van rekening namelijk iets essentieels en zeker niet onbelangrijk. Aan leven en overleven zit een prijskaartje: jouw maaltijd kost geld, jouw kleding kost geld..Zelfs water kost geld. En laten we eerlijk wezen: geld maakt je leven een stuk leuker doordat je je leuke activiteiten kunt veroorloven. Logisch dus dat mensen er zoveel belang aan hechten, maar geld is tegelijkertijd ook erg overrated. Moord, diefstal, afpersing, aftroggeling, mensenhandel, drugssmokkel,
dierenmishandeling: allemaal misdaden die worden gepleegd voor die glimmende papiertjes. Geld zet mensen tot alles in staat. Maar waarom? Is geld nou écht meer waard dan een mensenleven?

In Nederland kennen we het volgende gelukkig in mindere mate, maar veel landen en culturen kiezen ervoor om geld en prestaties als de basis van opvoeding te geven. In sommige culturen zijn ze ervan overtuigd dat teveel liefde een mens zwak en gemakzuchtig maakt en dat een harde en koude opvoeding nodig is voor de toekomst van het kind. Het kind wordt gepusht om goede prestaties op school te leveren, om een hoogwaardige studie te volgen, om rijk te worden en/of een rijk iemand te trouwen. De 'rest' (en dat is nogal een hoop) komt allemaal vanzelf. Allemaal leuk en aardig, maar dit klinkt in mijn oren meer als de creatie van een robot in plaats van de opvoeding van een kind. Ouders die meer belang hechten aan geld dan aan liefde moesten duidelijk nooit ouders worden, want ze creëren gevoelloze monsters in plaats van hoogwaardige leden van de maatschappij. Echt waar, prijs je de volgende keer gelukkig en rijk als je moeder je weer eens een preek geeft of als je vader je knuffelt.

Wat is dat toch met geld? Maakt geld écht gelukkig? Daar kunnen we maar op één manier achter komen: zelf rijk worden of uitgaan van andere rijke mensen. Laten we voor het gemak voorlopig voor dat laatste kiezen. 'If you want to know what God thinks of money, just look at the people he gave it to.' Een mooie quote van Dorothy Parker die perfect illustreert waar ik naar toe wil met mijn verhaal. Observeer rijke mensen en je zult zien dat slechts een klein deel niet is gebrainwasht door zijn of haar rijkdom. Het is moeilijk om down to earth te blijven met veel geld op je bankrekening: sommigen worden egoïstisch, anderen weten niet meer waar ze hun geld aan moeten uitgeven en gaan daarom maar aan de drugs..En wéér anderen schelden hun ouders de huid vol als ze een zwarte Porsche krijgen in plaats van een roze voor hun super sweet 16. Ja mensen, rijk zijn is een zwaar bestaan.

Sowieso, wat is nou eigenlijk rijkdom? Veel geld hebben? Veel designkleding bezitten? Kortom, materie? Rijk zijn betekent meer bezit hebben dan anderen, maar wát voor bezit precies bedoeld wordt, laten ze open.

En dan nu de hamvraag: wie is rijker, een single en eenzame multimiljonair of een zwerver die al 10 jaar een relatie heeft en wat straatvrienden? Bedenk je, voordat je antwoord geeft op deze vraag, dat je alles met geld kunt kopen behalve één ding. Dat onbetaalbaar nog altijd exclusiever is dan duur.


1 opmerking:

Anoniem zei

Mooie blog, vooral het een-na-laatste alinea over wat rijkdom precies is, vind ik echt iets om over na te denken. Je bezit meer rijkdom dan alle materie bij elkaar door mensen lief te hebben en te houden en ook om geliefd te worden. Want is dat nou niet waar het leven om gaat? Liefde.

Een reactie posten