Qadhafi is overleden

vrijdag 21 oktober 2011 op 15:38




Sinds gisteren ging al het gerucht dat Moamar al-Qadhafi, leider van Libië, zou zijn overleden, terwijl anderen beweerden dat hij alleen was ontvoerd. Later op de dag werd het bericht inderdaad bevestigd dat Qadhafi is omgebracht, alleen hoe of wat is nog erg vaag..


Qhadafi was vanaf 1969 leider van Libië. In de loop der jaren heeft Qhadafi -naar eigen zeggen- het islamitisch socialisme ontwikkeld, ook wel de theorie van de drie cirkels genoemd. Hij streefde aan de ene kant naar een strikte naleving van de sharia, de islamitische wetgeving, maar aan de andere kant streefde ook hij naar een socialistische samenleving waarin iedereen gelijk is en waar de staat het economisch leven controleert.

Qhadafi had veel aanhangers, maar ook veel tegenstanders. Hij sloot eventuele hiërarchie niet uit, waardoor humanisten fel tegen hem waren. Ook viel het bij velen slecht in de smaak toen hij in Rome heeft gezegd dat de islam hét geloof van Europa in de toekomst zou zijn. Daarnaast vonden veel Libiërs dat hij beter was voor het buitenland dan voor zijn eigen volk. Dit heeft eraan bijgedragen dat het volk in felle opstand kwam en hem van zijn plek wilde duwen.

De dood van Qhadafi heeft dus gemengde gevoelens opgeroepen. Enerzijds zijn veel mensen blij dat ze af zijn van deze 'vreselijke dictator', anderzijds is er een groep die Qhadafi zo slecht nog niet vond en vreest dat Amerika nu vrij spel krijgt.

Gezien het feit dat deze gebeurtenis erg recent is, is het nog vrij onduidelijk wat Qhadafi precies is overkomen. Er wordt door sommigen beweerd dat hij in zijn benen is geschoten, terwijl anderen weer beweren dat hij schotwonden in zijn buik had. Op veel foto's is daarnaast een bebloed gezicht van Qhadafi te zien, waardoor er ook wordt gesuggereerd dat hij door zijn hoofd is geschoten.

Ik vermoed dat we vanavond of morgen al wat meer duidelijkheid zullen hebben.

R.I.P Moamar al-Qhadafi
1942 - 2011




Geen opmerkingen:

Een reactie posten