Het moderne satanisme

dinsdag 8 november 2011 op 15:29


Bij het woord satanisme denkt men meestal als eerst aan duivelaanbidding, gezien het woord 'satan' en aangezien het satanisme de tegenpool van de drie monotheïstische geloven is. Zo simpel ligt het echter niet. Hierbij een korte uitleg over het moderne satanisme en mijn ongezouten kritiek hierop.





Allereerst is het misschien van belang om te weten dat het originele satanisme en het moderne satanisme volgens de aanhangers ervan twee verschillende dingen zijn. Bij het originele satanisme gaat men uit van directe duivelaanbidding en is dus de overduidelijke antithese van het geloof in God, terwijl het moderne satanisme van atheïstische aard is en uit zegt te gaan van het hedonisme, het instinct en het individualisme. Ze zeggen uit te gaan van het tastbare en het realistische en vinden dat de drie grote religies onrealistisch zijn, doordat ze het onmogelijke van een mens verwachten. Hieronder de acht hoofdstandpunten van het moderne satanisme:

1. Satan representeert genot in plaats van onthouding.Goed plan joh!. Laten we allemaal vooral aan de drugs gaan bijvoorbeeld, als dat ons genot brengt. Dat je daar uiteindelijk van naar de klote gaat is bijzaak, lang leve de lol! Onthouding maakt een mens trouwens veel sterker, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling.
2. Satan representeert het vitaal belang van het bestaan in plaats van spirituele waanbeelden. Dus alles wat je niet kan zien, aanraken en bewijzen bestaat niet? Oké, liefde en hoop zijn dus allemaal verzinsels. En huizen waarin de deur steeds open en dicht klapt terwijl er geen tocht is, is ook verzonnen. Of de mensen in dat huis zijn psychisch gestoord. Wordt het bewezen met camerabeelden? Oh, dan is de camera vast ook psychisch gestoord.
3. Satan representeert ongedefinieerde wijsheid in plaats van hypocriet zelfbedrog. Zie bovenstaande.
4. Satan representeert vriendelijkheid naar degenen die dat verdienen in plaats van liefde die verspild word aan ondankbaren. Precies! Waarom zou je iets uit liefdadigheid doen, wat heb jij daar zelf aan? Je moet natuurlijk wel zeker zijn dat jij er ook iets voor terugkrijgt.
5. Satan representeert wraak in plaats van je andere wang toekeren. Maar natuurlijk, wraak is de oplossing! War en violence is the answer! Waarom zou je vergevingsgezind zijn? Dat brengt je alleen maar rust en rust is saai. Bovendien zou je ‘vijand’ dan misschien van zijn fouten kunnen leren, dat laat je toch zeker niet toe?!
6. Satan representeert verantwoordelijkheid naar de verantwoordelijken in plaats van bezorgdheid om "psychische vampieren". Psyschische vampieren? Bestaan die dan? BEWIJS HET! Oh wacht, Twilight..Ik heb niks gezegd.
7. Satan representeert de mensheid zoals elk ander dier, soms beter, veel vaker slechter dan degenen die op vier poten lopen, die, vanwege zijn "goddelijke spirituele en intellectuele ontwikkeling", het meest kwaadaardige beest van allen is geworden! Inderdaad! Het feit dat wij empathie kennen en dat wij in staat zijn tot logisch nadenken is gewoon een fout van de natuur! Mensen, begin met kruipen en leef je voortaan meer in in een mier.
8. Satan representeert alle zogenaamde zonden, aangezien zij alleen leiden tot fysieke, mentale of emotionele bevrediging. Ja, want jezelf platzuipen bijvoorbeeld zal je nieren veel bevrediging schenken.


Het woord 'Satan' zou je in deze context niet moeten zien als de duivel, maar als een egocentrisch, idealistisch figuur.

Het moderne satanisme heeft zoveel aanhang, doordat ze van punten uitgaan die in meer of mindere mate voor iedereen herkenbaar zijn. De mens heeft behoefte aan bewijs (pictures or it didn’t happen!) en concrete, simpele punten, zodat zij alles kunnen bevatten. Aangezien de drie monotheïstische boeken veel gebruik maken van beeldspraak, zijn de teksten voor veel mensen te cryptisch, waardoor het minder aantrekkelijk is en op het eerste gezicht minder herkenbaar lijkt. Hier speelt het moderne satanisme slim op in door met simpele punten te komen, de mens blijft immers gemakzuchtig. Er is sprake van de Geert Wilders aanpak: met korte, duidelijke, ‘mooie’ en achteraf onrealistische punten komen om populariteit te verkrijgen, aangezien het volk in mooie praatjes trapt.

Wat is er eigenlijk zo geweldig aan het moderne satanisme? Ze komen enkel met voor de hand liggende bevindingen, bevindingen die de drie religies nooit hebben ontkent. Waar lees je in één van de heilige boeken dat de mens volmaakt is? Dat een mens geen negatieve emoties kan voelen? Dat het voor een mens moeilijk is verleidingen te weerstaan? Het geloof ontkent de mens helemaal niet zoals die is. Het geloof geeft alleen richtlijnen om jezelf verder te ontwikkelen in een beter mens, een doel. Kan iemand mij vertellen wat daar precies mis mee is, streven naar het goede? Is het misschien te saai of te mainstream? Hebben we meer behoefte aan de luie instelling van het moderne satanisme, namelijk al het negatieve maar te nemen zoals het is? Is het spannender om rebels te zijn en een chaotische wereld te creëren?
Want zeg nou zelf, als we allemaal van die satanistische punten zouden uitgaan, kdian jgen we uiteindelijk een survival of the fittest situatie: verzoening? Ho maar, iemand uit wraak vermoorden is veel nuttiger. Mensen in elkaar trappen omdat je daarvan geniet? Moet kunnen, het draait immers om genot. Alles is gerechtvaardigd, het draait immers om ‘ik’, de ego. Waarom collectief en duurzaam bezig zijn als je ook alleen je eigen belang kan nastreven?

Maar prima, laten we dan eens die zogenaamde genius-bevindingen onder de loep nemen. Erg knap, met bevindingen komen waar een 5-jarig kind op zou kunnen komen en die vervolgens nietszeggend zijn. Maar goed, ze slaan aan: er komen steeds meer satanisten bij. Ze hanteren een slimme tactiek, moet ik zeggen. Vergelijk het met een sluw reclamespotje: eerst noemen ze allemaal herkenbare punten op waardoor je je aangesproken voelt en geboeid blijft. Vervolgens imponeren ze de kijkers met neppe voor en na beelden,waardoor de kijker al om is, zonder zich verder in het product te hebben verdiept.

Grappig genoeg is het satanisme ook erg hypocriet: ze verwijten het geloof dat ze streven naar het ‘perfecte mens’, terwijl zijzelf ook richtlijnen hebben gecreëerd die HUN invulling geven op het beeld van het perfecte mens. En voor een theorie die zo ‘nieuw’ en ‘verfrissend’ is, maken ze nog aardig wat gebruik van seksisme. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet.

Ten slotte zegt men dat oorlogen altijd draaien om geloof, maar eigenlijk valt dat wel mee. Net zo vaak of vaker gaat een oorlog om geld en/of macht, en zijn dat niet twee dingen die typerender voor het moderne satanisme zijn dan voor de drie religies? Macht hangt bijvoorbeeld samen met hebzucht, en dat komt weer voort uit egoïsme. En dan heb je dus de situatie die je wilt creëren in het klein: oorlogen waarin iedereen elkaar afslacht om zijn gelijk te halen, het over lijken lopen om het zelf beter te hebben.
Grappig, satanisten willen ergens een eenheid creëren met hun richtlijnen, maar uiteindelijk gaat iedereen zijn eigen pad op om zo, indien nodig, zelfs hun eigen aanhangers te verraden. Het draait uiteindelijk namelijk om eigenbelang: Je gebruikt elkaar om hoger op het laddertje te komen. Best wel een zielig en eenzaam bestaan, zo zonder mensen die je niet kunt vertrouwen..

Het spijt mij zeer, maar ik zie eigenlijk niet zo veel verschil tussen het originele en het moderne satanisme. Het enige verschil is dat het moderne satanisme sluwer en slimmer te werk gaat en de boodschap in een mooi en herkenbaar jasje steekt, zodat iedereen (zelfs atheïsten!) zich erin kan vinden. En dan worden gelovigen naïef en dom genoemd, wat een giller.

Oh, mocht je geïnteresseerd zijn in mijn mening over de standpunten: scroll weer omhoog en selecteer de acht standpunten. Eat that.



4 opmerkingen:

Umran zei

Heb je dit geschreven naar aanleiding van dat topic op gs? =p

Leticia zei

Deels. Ik was al bezig met een stuk over moderne satanisme, maar die kreeg ik maar niet af. Toen ik het topic op girlscene las, bracht het mij op meer inspiratie, haha ;p

Anoniem zei

Ik vind het lettertype nogal irritant om een lange tekst mee te lezen. Zou je het misschien kunnen veranderen? Hoeft niet perse hoor, maar het zou wel fijner zijn. :)

Leticia zei

Hoi! Ben jij dezelfde 'anoniem' als in het 'bezig met onderhoud' topic? Zo ja, misschien is het handig om een soort bijnaam te gebruiken. Zo blijf je alsnog anoniem, maar weet ik wel tegen wie ik praat, haha ;p

Ik zal eraan werken!

Een reactie posten