Overpopulatie

dinsdag 25 oktober 2011 op 14:26


Wie vandaag de Spits heeft opengeslagen, zag naast het nieuws over de piemeldeo (wat een giller..) ook het nieuws dat eind oktober de wereld maar liefst zeven miljard mensen telt, wat al erg dichtbevolkt is. We zijn in twaalf jaar tijd een miljard mensen rijker geworden en de groei wordt steeds groter. Dit zou betekenen dat we over een paar jaar nog een miljard mensen erbij hebben. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd?


De overpopulatie hebben we vooral te danken aan de grote welvaart die we hebben gekend. We konden, naarmate de jaren voorbij gingen, ons steeds meer kinderen permitteren, waardoor er vlak na de Tweede Wereldoorlog een heuse babyboom ontstond. Daarnaast zijn de vrouwen in veel ontwikkelingslanden ook erg 'vruchtbaar': in landen als Nigeria krijgt een vrouw gemiddeld zeven(!) kinderen. Dit tikte op den duur natuurlijk aardig aan, waardoor we heden overbevolking kennen.

Nu blijkt de overpopulatie op zich niet het probleem te zijn, maar de consumptie. 'Waarom met minder leven, als het ook met meer kan?' is de gedachtegang van de gemiddelde mens tegenwoordig, we staan er niet bij stil dat de aarde niet een eeuwig vruchtbare bron is.
Dus kort samengevat kunnen we twee dingen doen: óf we zorgen ervoor dat de wereld minder druk wordt waardoor we meer op ons gemak kunnen leven, óf we zullen minder moeten consumeren.

Nou klinkt dat eerste het meest aantrekkelijk in velen oren aangezien we dan zélf niet veel hoeven in te leveren (de mens blijft een egoïstisch wezen), maar hoe pak je dat aan? Door te bezuinigen in de medische zorg, waardoor we sneller af zijn van de vergrijzing? Door nieuwe ziektes te creëren om zo de halve bevolking uit te roeien?
We zoeken de ideeën meer in repressie dan in preventie. Waarom pakken we het probleem gewoon niet vanaf de wortel aan? Een soort éénkindpolitiek als in China misschien, maar dan versoepeld tot drie kinderen ofzo. En ons misschien meer over ontwikkelingslanden heen buigen: meer voorlichting, beter verkrijgbaar maken van anticonceptie..Klinkt best redelijk, toch?

Natuurlijk zouden we ook in de consumptie kunnen snijden, maar dan op een redelijkere manier dan dat nu gebeurd. Bezuiniging in de medische- en geestelijke zorg? Kunnen we niet beter bezuinigen in de overbodige luxe? Het bouwen van drie Starbucks in Utrecht die twee minuten loopafstand van elkaar vandaan liggen om maar een voorbeeld te geven: erg goede investering.

Maar goed, aan het einde van de tunnel is licht zichtbaar: na 2040 neemt de bevolkingsgroei juist af. Tot die tijd zullen we moet afwachten wat ons lot zal worden..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten